PILSNER

Pilsner er den mest udbredte øltype i Danmark. Pilsner kommer oprindeligt fra Plzen i Tjekkiet, hvor den er en lys lagerøltype.
Pilsnerøl er letdrikkeligt med et rent og diskret smagsbillede. Smagen er fin, bitter grundet anvendelsen af bitterhumle, måske sammen med aromahumle.
Kendetegnende ved en Pilsnerøl er at den har en frisk og let til middelfyldig karakter.

STÆRK PILSNER

De stærke pilsnertyper kaldes ofte for guldøl eller luxusøl.
Fremstillingen er ud fra pilsnermalt ligesom en almindelig pilsner, men øllet indbrygges lige lidt stærkere.
Det betyder at de stærkere pilsnertyper har kraftigere smag, større bitterhed og mere fyldig som udpræget karakter i forhold til almindelig pilsner.

CLASSIC

Trods navnet, Classic, er denne øltype relativ ny på det danske marked.
Classic-øltypen blev brygget første gang i Danmark i 1993 som en reintroduktion og moderne variantaf de klassiske wiener- og bayerske øltyper.
Ved at anvende af flere mørkere malttyper foruden pilsnermalten, får classic en fyldig og aromatisk karakter.

LYSE ALES

Lyse ales, lavet efter belgisk tradition, er kendetegnet ved at være krydrede og komplekse.
Engelsk og amerikansk inspirerede lyse ales, IPA (India Pale Ale), er kraftigt øl med stor fylde, og en vis bitterhed set i forhold til deres alkoholstyrken.
Generelt har de lyse ales har meget varierende maltkarakter samt mange frugtigeog krydrede aromaer.

MØRKE ALES

Mørkt ale efter belgisk tradition er komplekst, fyldigt og let frugtigt øl. Det smages i en klar sødme, krydret aroma samt smag af sirup.
De engelske mørke ales er til gengæld mere diskret, blød og fyldige med let kraftig sødme. Amerikanske har en del humlearoma og høj bitterhed.
Mørkt ale har en markant maltkarakter blandet med en intens aroma.

HVEDEØL

Hvedeøl efter tysk tradition kaldes weizenbier, brygges på min. 50% hvedemalt, og kan faktisk være helt lyse hen mod en meget mørk nøddebrun farve.
Der skildres mellem filtreret (kristal weizenbier) og ufiltreret (hefe-weizenbier), der har en del gær og en markant duft, smag og fylde.
Belgisk hvedeøl kaldes witbier og er en friskt og kulsyreholdigt øl med krydret smag.

BOCK-ØL

Bock er en stærk lagerøltype fra Tyskland. I Danmark er den ofte fundamentet i mange årstidsøl – især jule- og påskeøllet.
En længere tid til gæring og lagring giver bockøl mere aroma og udpræget maltkarakter.
Bockøl brygges både som lyst og mørkt øl.
Ligeledes brygges der dobbeltbock, som er en ekstra stærk udgave af bock. Bockøl er undergæret.

PORTER/STOUT

Porter/stout er altid meget mørkt brun, nærmest sorte i farven grundet stor brug mørkristet malt og byg.
Irske typer stouts kan virke let, tør og meget bitter, mens Imperial Stouter meget søde og kraftige.
Porter/stout har en lækker duft og smag af kaffe, lakrids og chokolade.
Kraftige stouts kan have en decideret brændt eller røget aroma.